Cursustijden: de cursusreeks wordt gegeven op 4 avonden, steeds van 18u30-21u00, met uitloop tot maximaal 21u30. Inloop vanaf 18u15.
Locaties:
Woensdag 19 maart 2025, 18u30, Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, 6412 CD Heerlen
Donderdag 17 april 2025, 18u30, De Twee Gezusters, Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen
Woensdag 21 mei 2025, 18u30, Brikke Oave, Lindeplein 7, 6444 AT Brunssum
Donderdag 19 juni 2025, 18u30, De Brandpoort, Hoogstraat 191, 6373 HS Landgraaf
Op deze pagina delen wij het cursusmateriaal en het ‘huiswerk’ met de cursisten van de cursusserie Limburgse VvE’s met Energie. We vullen deze pagina steeds na iedere cursusdeel aan. Dus scroll naar beneden voor de nieuwste updates!
19 maart 2025 – deel 1
Woensdag 19 maart 2025, 18u30, Cultuurhuis Heerlen, Sittarderweg 145, 6412 CD Heerlen
Voorbereiding deel 1
We beginnen de eerste keer met een kennismakingsronde, met beeldmateriaal van je VvE-pand.
Je krijgt daarbij de gelegenheid om de volgende gegevens met mededeelnemers te delen, ter ondersteuning van de beeldvorming:
- Wat hoop je te leren tijdens de cursus?
- Bouwjaar en het aantal woningen;
- Collectief energieverbruik (kWh en m3 per jaar), cumulatief individueel verbruik (als beschikbaar);
- Het meerjarenonderhoudsplan van je vereniging (als je dat hebt);
- De maatregelen die je vereniging eventueel al getroffen heeft om energie te besparen;
- Betrokkenheid bewoners en hun opkomst bij de Algemene Leden Vergadering.
Werkzaam ‘in het veld’? Ook dan krijg je de gelegenheid om jezelf en je organisatie kort te introduceren, VvE-beheerders, WoCo’s, verhuurmakelaars/vastgoedbeheerders of grooteigenaren bijvoorbeeld aan de hand van volgende punten:
- Wat hoop je te leren tijdens de cursus?
- Hoeveel VvE’s in beheer? In NL? In Heuvelland/Parkstad/M’tricht?
- Wat is jullie ambitie met verduurzaming? En, wat bieden jullie VvE’s daarbij?
- Zijn ‘jullie’ VvE’s op de hoogte van jullie deelname?
- Wat gebeurt er al aan energiebesparing?
- Hoeveel duurzame MJOP’s?
- Hoe is de opkomst bij de 1e vergadering hierover? Wordt het quorum gehaald bij ALV’s?
Onderling ervaringen uitwisselen?
Contactgegevens?
Tijdens cursus bieden we de mogelijkheid tot delen van contactgegevens (email-adressen), opdat u onderling ervaringen uit kunt wisselen, ook nadien.
Handigst voor u (& voor ons noodzakelijk, vanwege AVG): meld u aan via site LVmE, bijvoorbeeld voor deze cursus, en vink bijbehorende optie
aan (optie 4 = Ik verzoek LVmE mij in contact te brengen met andere deelnemers aan deze activiteit en LVmE mag daarvoor mijn gegevens gebruiken), als u dat nog niet deed.
Terugkoppeling deel 1
We begonnen de sessie met een warm welkom van wethouder Casper Gelderblom, inclusief introductie van de betrokken gemeenten, Stadsregio Parkstad Limburg, en programmaverantwoordelijken.
En een inhoudelijke start met het proces van verduurzamen in een VvE (‘het pad’). Daarbij is de belangrijkste aanbeveling om niet alleen een mooi plan op te stellen dat technisch optimaal is, financieel haalbaar is en juridisch klopt, maar om ook vanaf het eerste begin de mede-eigenaren te betrekken. Laat een ballonnetje op in de ALV “Ik heb interesse om zonnepanelen, isolatie, …… te onderzoeken, vindt u dat goed? (en wie heeft interesse om me mee te helpen?)”

Vervolgens stelde u zich voor, en uw VvE natuurlijk.
Hierbij gaf u uw leerwensen aan:



Na een bespreking van het ‘waarom’ (ofwel de stip op de lokale, regionale, nationale, mondiale horizon) en wat dit betekent voor VvE’s landden we bij de trias energetica.
De trias energetica stelt een logische volgorde voor: immers energie die je niet nodig hebt hoef je ook niet op te wekken! Daarom:
- beperk de energievraag
- wek zoveel mogelijk van de energie die je nodig hebt op
- als je dan nog energie nodig hebt: minimaliseer die hoeveelheid op een slimme manier en koop die zo groen mogelijk in.
Vervolgens hebben we met een energiebril naar VvE gebouwen gekeken:
- Breng de huidige stand van zaken omtrent energie in kaart: hoe staat het gebouw er voor?
- Wat stroomt door het gebouw heen: inkomende en uitgaande energie,
- Hoe kunnen we zorgen dat dat minder wordt? Denk daarbij out of the box, en betrek daarbij de wensen en klachten van de bewoners.
Wat we hier graag willen onderstrepen – en de komende 2 delen ook aandacht aan zullen besteden – is integraliteit. Kijk naar het héle gebouw, zodat je een goede basis hebt voor verduurzamingsmaatregelen die je met kleine of grote stappen dichterbij die stip op de horizon brengen, maar in ieder geval op zodanige wijze dat je daar achteraf geen spijt van krijgt!
Wij willen jullie danken voor jullie niet alleen enthousiaste maar vooral ook actieve deelname en bijdrage!
Naar aanleiding van het voorstelrondje en jullie vragen:
- Bouwtekeningen van ‘recente’ panden zijn op te vragen bij uw eigen gemeente. Het verschilt per gemeente vanaf welk bouwjaar de tekeningen nog bij de gemeente te vinden zijn.
Oudere bouwtekeningen liggen in het Historisch Centrum Limburg (HCL, Historisch Centrum Limburg) locaties
Navolaan 83 Heerlen (voormalig Rijckheyt), of
Sint Pieterstraat 7 (voormalig Rijksarchief te Maastricht).
Enkele voorbeelden:- Heerlen:
Bouwtekeningen van na 1990 vraagt u online aan bij de gemeente: https://www.heerlen.nl/bouwplannen-en-bouwtekeningen-bekijken
Bouwtekeningen van voor 1990 vraagt u op bij het Historisch Centrum Limburg (HCL), locatie Navolaan 83 Heerlen (voormalig Rijckheyt): https://historischcentrumlimburg.nl/. - Kerkade: https://www.kerkrade.nl/bouwtekeningen-opvragen-uit-archief-gemeente.
- Brunssum: https://www.brunssum.nl/bestuur_en_organisatie/organisatie_gemeente/archief/gemeentearchief#:~:text=U%20kunt%20bellen%20met%20(045,naar%20archief%40brunssum.nl.
Bouwtekeningen van 1755 t/m 1981 zijn ondergebracht bij Historisch Centrum Limburg (HCL), locatie Sint Pieterstraat 7 (voormalig Rijksarchief te Maastricht): Historisch Centrum Limburg.
Bouwtekeningen van Heerlijkheid Brunssum en op de Schepenbank (periode 1562 – 1798) bevinden zich in het Regionaal Historisch Centrum Limburg (HCL), locatie Sint Pieterstraat 7 (voormalig Rijksarchief te Maastricht): Historisch Centrum Limburg. - Beekdaelen:
Informatie van alle archieven van ná 2000 kunt u opvragen bij de gemeente Beekdaelen: https://www.beekdaelen.nl/bouwtekening-opvragen.
Informatie uit bouwvergunningen van Jabeek, Bingelrade, Merkelbeek, Schinveld, Schinnen, Amstenrade, Oirsbeek, Nuth, Onderbanken, Schimmert, Hulsberg en Wijnandsrade uit de periode 1937-2001 is uitsluitend te verkrijgen bij het Historisch Centrum Limburg (HCL) in Heerlen: https://historischcentrumlimburg.nl/. - Landgraaf:
https://www.landgraaf.nl/gemeentearchief
- Heerlen:
- Hoe maak ik nu een logische keuze tussen al die maatregelen, materialen en installaties?
Heel herkenbaar: zoals u in presentatie heeft kunnen zien is veel keuze bij materialen, installaties en (bij extentie) maatregelen, en dat de verschillen daartussen groot (kunnen) zijn. Dat is mooi. De verleiding om dit direct aan ALV voor besluitvorming voor te leggen naar het beslismoment tijdens ALV te springen, is daardoor ook heel groot. Onvoldoende of niet onderbouwen van én meenemen van VvE in maatregel- en materiaalkeuze, kan of zelfs zal tot besluiteloosheid leiden wegens onduidelijkheid en discussie.
En dat is zonde want dat ‘afsnijden van bochtjes’ kan vermeden worden, in onze ervaring, door het volgen van ‘Het Pad’&de stip:
In het kort:
Uit de opgehaalde klachten, wensen, kansen en behoeften haal je
het pakket van eisen/vereisten en
met materiaalkenmerken (zoals hiervoor voor isolatiematerialen)
om je dan tot (een shortlist van) maatregelen/materialen die ‘fit for purpose’ en technisch optimaal zijn. - Waar/door wie moet je een schouw van het gebouw laten doen en met welke frequentie?
Zo’n schouw vormt de basis van een goed MeerJaren OnderhoudsPlan (MJOP), en laat je doen door een bouwkundige/bouwkundig adviesbureau (bij voorkeur conform/met certificering RVB BOEI, NEN2767 en/of AWK/BRL 5021).
Sparen volgens zo’n plan voldoet aan de wettelijke vereisten (Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars), mits niet ouder dan 5 jaar. Actualiseren van een (ouder) MJOP wordt door diverse partijen aangeboden, onder voorwaarden. In de 2e sessie zullen we (sparen voor) onderhoud en MJOP belichten. - Wat doet het isoleren van het dak en de muren met de gezondheid van bewoners (binnenleefklimaat)?
Goede na-isolatie vermindert warmteverlies via geleiding, straling én convectie.
Over dat laatste: niet of slecht geïsoleerde woningen zitten vol spleten en kieren, ook in de buitenschil. Dat is ongunstig voor het energieverbruik én -kosten, anderzijds stroomt hierlangs schone buitenlucht naar binnen en vervuilde binnenlucht naar buiten. Over het algemeen is dat voldoende: zo is de buitenlucht altijd nog droger dan de binnenlucht, zelfs als het buiten koud en regenachtig is; ook ademen draagt bij aan vervuilde binnenlucht.
Als zo’n woning geïsoleerd wordt, verbetert goede detaillering en uitvoering ook de lucht- en kierdichting, met name bij glasisolatie (bij dak-, vloer- en muursisolatie speelt dit minder). Ongewenst en overmatig luchten wordt dan beperkt. En, soms, ook een deel van de noodzakelijke aan- en afvoer; dan is van die uitwisseling geen sprake meer. Hierdoor blijven bijvoorbeeld kookgeurtjes, maar ook vocht, koolstofdioxide en restanten van poetsproducten en bouwmaterialen in de woning hangen. Dit werkt schimmelvorming in de hand en verhoogt het risico op gezondheidsproblemen. En dat risico is aanzienlijk, omdat we veel tijd in onze woningen doorbrengen.
Om de luchtkwaliteit te borgen is het daarom van belang om bij na-isolatie ook de ventilatie te verbeteren, bijvoorbeeld met energiezuinige, constant en gecontroleerde mechanische ventilatie. - Hoe werkt een wtw?
Ventilatie-warmteterugwinning is een vorm van energiezuinige ventilatie, gebaseerd op voorverwarmen van gecontroleerd aanvoerde verse koude (buiten)lucht met behulp van (warmte uit) afvoerlucht. Deze uitwisseling van warmte vindt plaats in een warmtewisselaar, door aan-en afvoer hierdoor te laten stromen.
Meestal is het een aanvulling op en verbetering van zogenaamde balansventilatie, die gelijktijdig aan- en afvoer controleert. Er zijn ook ander types in de markt, met vergelijkbaar principe en verschillend qua werking. - Moet iedereen instemmen met een lening? Hoe krijg je zo’n grote financiering rond?
Dat is afhankelijk van de splitsingsakte (het modelreglement), aantal breukdelen, doel van de lening en de (voorwaarden van de) financier. En varieert van absolute meerderheid naar gekwalificeerde, en soms moeten alle leden instemmen. Over het algemeen zijn leningen voor verduurzaming hierbij wat lastiger (dan voor onderhoud); in de 2e sessie zullen we dit belichten.
Dia’s deel 1
17 april 2025 – deel 2
Donderdag 17 april 2025, 18u30, De Twee Gezusters, Putgraaf 3, 6411 GT Heerlen
Huiswerk deel 2
Neem het ‘Aan de slag’ – document door en beantwoord zoveel mogelijk de vragen. Dit is een werkdocument voor jullie project: gedurende de aanloop van het project heb je antwoord nodig op deze vragen. Ga ermee aan de slag 🙂
Terugkoppeling deel 2
Na het welkom stelden degene die voor het 1st aansloten zichzelf en hun VvE voor. Hierbij gaf u uw leerwensen aan:

Tijdens het tweede deel hebben we ingezoomd op:
- De voordelen van een VvE bij verduurzamen
- De nadelen kennen we goed, maar goed om je ook bewust te zijn van de voordelen die je samen kunt benutten.
- De juridische aspecten
- We hebben uitleg gegeven over de juridische rangorde.
- Er zijn veel dia’s langsgekomen met wet en regelgeving die op jullie van toepassing is/kan zijn. En een aantal wetten/regelingen in de ontwerp/voorstelfase die mogelijk in de nabije toekomst zullen gelden. Weet wat er speelt en wees voorbereid (met name op de notificatieregeling).
- Zoek op in je splitsingsakte of en naar welk modelreglement het verwijst!
- Daarnaast is een voorbeeld uitgewerkt over hoe de rechter die juridische rangorde toepast. In het geval van conflict, gedoe is het altijd goed om een bewuste keuze te maken tussen een juridisch/mediation traject en blik op een duurzame toekomst en werken aan draagvlak om daar te komen.
- Het proces, het creëren en verbreden van draagvlak
- We hebben verder handen en voeten gegeven aan ‘het pad’ naar de stip op de horizon.

De dia’s over de start, hoe krijg je ze mee, het pad zijn ter toelichting op de eerste fase: ideeën delen. De dia’s over gezamenlijke start en verloop beschrijven de onderwerpen voor de bewonersbijeenkomst aan het eind van deze eerste fase.
Daarna kwamen dia’s over het verbreden van het draagvlak: dat heeft vooral betrekking op de 2e fase: op de hoogte houden.
Doel hierbij is om niet een plan te maken voor de VvE, maar van de VvE. Door iedereen de gelegenheid te geven input te geven aan het plan, creëer je een gezamenlijk eigenaarschap bij de leden, waardoor zij ook steeds meer urgentie gaan voelen bij de uitvoering ervan. Zo komt het plan, waarover in de ALV wordt besloten, niet als een verrassing, maar weten ze wat erin staat en hebben ze er sturing aan kunnen geven.
De stip op de horizon is in de loop van deze fases verscheidene keren verschoven, tot hij op de plek komt, waar de mede-eigenaren hem ook zo zien en erachter staan.
Vervolgens hebben we ook besproken dat om tot een gedragen plan te komen véél vergaderd en overlegd moet worden. En polderaars als wij zijn, denken wij allen dat de inhoud leidend is in deze gesprekken. Psychologisch onderzoek wijst echter uit dat dit NIET zo is! Onderbuikgevoelens spelen een grote rol. Daarom is een belangrijke voorwaarde voor een goed gesprek over de inhoud dat het pluis is, dat mensen zich veilig, op hun gemak voelen. Merk je dat dat niet zo is? Dat is het eerst zaak dat het weer pluis wordt, voordat je verder gaat met de inhoudelijke bespreking.
- De financiën, en de vraag hoe we de verduurzaming gaan betalen
- We bekeken de mogelijke bronnen van waaruit de verduurzaming gefinancierd kan worden: sparen, extra bijdrage, lenen, subsidies…
- Termen als Total Cost of Ownership (Wellicht kan dat duurdere zonnepaneel langer mee dan de goedkopere versie of heeft het minder onderhoud nodig, waardoor het over de totale gebruikstijd, totale opbrengsten minus totale kosten met elkaar vergelijkend, toch goedkoper blijkt de duurdere variant aan te schaffen.), terugverdientijd (over korte en lange termijn bekeken) zijn besproken.
- We zijn ingegaan op de leningen van bijvoorbeeld het warmtefonds, en de verschillende subsidies voor de VvE’s en die voor de verhuurders in de VvE’s. Deze laatste subsidies zijn belangrijk om ook de verhuurders te interesseren voor de verduurzaming: hen wordt gevraagd te investeren in verduurzaming, maar de huurder krijgt de baten (lagere energierekening, meer comfort, ect). Huurverhoging is mogelijk, maar in beperkte mate.
- Vervolgens zijn we gaan rekenen aan en met verduurzamingsplannen. Om plannen met elkaar en met huidige situatie te vergelijken introduceerden we scenario’s, zodat we ontwerpkeuzes kunnen maken voor de overgan naar een volgende fase.
- Er is een voorbeeld uitgewerkt van hoe je slim gepland onderhoud (in dit geval vervanging van de kozijnen en glas) naar voren kunt schuiven, waarmee je andere onderhoudskosten kunt vermijden (schilderwerk kozijnen) en tegelijk veel energie bespaart. Door deze maatregelen te financieren met bijvoorbeeld een VvE energiebespaarlening en subsidie aan te vragen, kwam er in het geval van deze VvE een interessante business case uit.
- Bottom line: zorg dat je een totaal beeld hebt van de (mogelijk) te nemen maatregelen en ga verstandig en slim puzzelen met het MJOP (vergeet natuurlijk niet het onderhoud die op de verduurzamingsmaatregelen van toepassing zijn mee te nemen), de investeringen, de besparingen/ opbrengsten, de subsidie en leningsmogelijkheden.
Naar aanleiding van jullie vragen:
- Dak en nieuwbouw: hoe lang kun je bouwers/aannemers aansprakelijk stellen/zijn er garantieregelingen?
In de koop-/aannemingsovereenkomst wordt de aansprakelijkheid van de aannemer voor gebreken geregeld, de zogeheten contractuele aansprakelijkheid.
Heb je voor de nieuwbouwwoning een model koop-/aannemingsovereenkomst, houd dan rekening met de volgende termijnen.
Alle gebreken die in het opleverrapport zijn gemeld, moet de bouwer volgens het contract binnen drie maanden herstellen.
Tekortkomingen die opduiken binnen 6 maanden na de oplevering, moet de bouwer herstellen.
Verborgen gebreken & (model)overeenkomst van voor 1-1-2024? Gebreken & (model)overeenkomst na 1-1-2024? De bouwer blijft hier 5 jaar na de onderhoudsperiode (6 maanden) aansprakelijk voor, tenzij deze gebreken niet aan de bouwer zijn toe te rekenen. Denk aan fouten van opdrachtgever, in en bij ontwerptekeningen, (nauwlettend) toezicht tijdens bouw (volgens Uniforme Administratieve Voorwaarden voor de uitvoering van werken en van technische installatiewerken 2012 (UAV 2012), opleveringsonderzoek (opleverrapport, hierboven).
De Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) is vanaf 1 januari 2024 ingegaan. De veranderingen gaan in stappen, zodat bouwbedrijven en gemeenten ervaring op kunnen doen met het nieuwe toezicht in de bouw. Per 1 januari 2024 voor eenvoudige nieuwbouw zoals eengezinswoningen en kleinere bedrijfspanden, en (naar verwachting) vanaf 2029 voor nieuwbouw van andere bouwwerken (zoals appartementencomplexen) en verbouwingen. Onder de Wkb is de aannemer aansprakelijk voor ieder gebrek dat bij oplevering niet is geconstateerd door de opdrachtgever en dat aan hem is toe te rekenen. Na 20 jaar verjaart de aansprakelijkheid voor verborgen gebreken voor bouwwerken, of 2 jaar na aansprakelijk stellen voor en gelegenheid bieden tot het (doen) herstellen van verborgen gebreken. Als een gebrek dus pas na 20 jaar door de opdrachtgever wordt ontdekt, kan hij daarvoor de aannemer niet meer aanspreken. - Metselwerk/gevel: schade en/of (verborgen)gebrek?
We adviseren onderzoek door een bouwtechnicus (vanwege ‘aansprakelijkheid’, zie hierboven).
Constateert deze schade maar geen gebrek, bijvoorbeeld door achterstallig onderhoud, dan is eigenaar/VvE zelf verantwoordelijk. Bij van buiten komende oorzaken is VvE mogelijk verzekerd (zie polis van wettelijk verplichte opstalverzekering).
Bouwtechnicus constateert schade én (verborgen)gebrek: deze zal dan controleren of deze bouwer toe te rekenen zijn. Bijvoorbeeld: aannemer heeft niet volgens tekening, bestek en berekening gebouwd; dan is er sprake van bouwfout(en) en is aannemer aansprakelijk.
Bouwtechnicus constateert schade én gebreken die niet aan de bouwer toe te rekenen zijn. Bijvoorbeeld als aannemer volgens tekening, bestek en berekening gebouwd heeft én voldaan aan de waarschuwingsplicht, dan is is de constructeur/architect (en uiteindelijk opdrachtgever) verantwoordelijk. Of: als bouwtoezicht of opleverkeuring ontbreekt (per UAV 2012): dan is opdrachtgever (zelf) verantwoordelijk. - Bouwbesluit 2012 (e.v.) en Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl)?
In het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) staan bouwtechnische regels. Denk aan regels over de constructie, duurzaamheid en bruikbaarheid van bouwwerken. Ook staan er regels in over het uitvoeren van bouw- en sloopwerkzaamheden. Het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is de opvolger van het Bouwbesluit en geldt (voor vergunningen van bouwwerken) vanaf 1 januari 2024.
De regels van het Bouwbesluit 2012 (en volgend) komen grotendeels overeen met de regels in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en gelden (voor vergunningen van bouwwerken) van ~2012 tot 1 januari 2024. - Handhaving (o.a. vragen over: ‘controle brandweer’ en ‘parkeergarage met (laad)kabels’, ‘onvoldoende ventilatie’, ‘smetvrees’ )?
Volgens jurisprudentie (Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, bijvoorbeeld https://www.raadvanstate.nl/uitspraken/@114857/201803904-1-a1/) heeft het bevoegd bestuursorgaan een beginselplicht tot handhaving. Wanneer een belanghebbende een verzoek tot handhaving indient moet het bestuursorgaan een besluit nemen op het verzoek. In dit kader is de VvE (ook) een bestuursorgaan.
Overheid is verplicht tot handhaven tenzij er iets bijzonders aan de hand is, denk aan: aanstaande legalisatie en/of wegens strijdig met andere beginsels (redelijkheids-, evenredigheids-, gelijkheids- en vertrouwensbeginsels).
Het opleggen van een last onder bestuursdwang of een last onder dwangsom is een bevoegdheid van het bestuursorgaan, geen verplichting; wel is de beleidsvrijheid in belangrijke mate ingeperkt door dezelfde jurisprudentie. - Woning zonder meterkast of eigen elektriciteit, gas, drinkwater of verwarming?
Volgens (!nieuwbouw) obv bouwbesluit/Bbl is een meterruimte verplicht bij een (zelfstandige) woonfunctie, vanwege voorziening(en) voor elektriciteit, gas, drinkwater of verwarming.
Gemeenschappelijke, zogenaamde blokaansluitingen zijn vrij gebruikelijk bij VvE-complexen, zelfs zonder tussen- of verbruiksmeters, met name bij oudere. Bij verduurzaming geeft dit voordelen, omdat iedere besparing die met verduurzamingsmaatregelen te realiseren is ook iedereen ten goede komt. - Beheerder als ‘dagvoorzitter’; is deze aansprakelijk?
Onze ervaring is dat dit middels contractuele bepalingen uitgesloten wordt. Dit ondermeer vanwege de Wet bestuur en toezicht rechtspersonen (2021); deze geldt formeel niet voor de VvE, maar vereist indirect behoorlijke taakvervulling, middels ‘goede’ boekhouding en ’tijdige’ jaarrekening, en versterkt positie kascommissie en leden. Prudent: het afsluiten van een bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering door VvE voor haar (vrijwillige) bestuurders en/of commissarissen.
Beheerders zijn, vanwege risico, verzekeringsdekking en/of (hoogte) verzekeringspremies steeds vaker terughoudend met en bij het vervullen van deze taken. En, voor zover ze dit nog willen doen, zullen ze staan op aktieve, georganiseerde en betrokken VvE’s, decharge, en dergelijke. - Eenmalige bijdrage voor onderhoud ipv sparen?
Volgens de Wet verbetering functioneren VvE’s (2018) is een VvE verplicht om te sparen voor onderhoud, via mjop (van ten hoogste vijf jaren oud, over een periode van ten minste tien jaar ), of op basis van herbouwwaarde (0,5%, zie verzekeringspolis). Uitgangspunt is dat leden de bijdrage hiervoor van te voren aan VvE betalen, via reglement of besluit zijn andere vormen van reserveren toegestaan (zoals betalen op moment van investering, of als alle leden een bankgarantie voor onderhoud afgeven), als >4/5(80%) van de leden hiervoor stemt. - Box 3 en reserve?
De reserve van de VvE wordt obv breukdelen toegerekend aan een individuele eigenaar, hierover kan deze (bij een vermogen dat boven de vrijstelling in de zogenaamde ‘box 3’ uitkomt) inkomstenbelasting verschuldigd zijn. - Wel of geen omgevingsvergunning?
Neem contact op met omgevingsloket: https://omgevingswet.overheid.nl/home. - Kentallen isolatiewaardes?
Zie subsidie SVVE. - Quorum gaat vervallen?
Bij MR 2006 en 2017 is geen opkomsteis/quorumeis voor besluiten die genomen kunnen worden met gewone meerderheid. En, bij een 2e vergadering vervalt die quorumeis ook, wel blijft benodigde stemverhouding van kracht. - In de Jonge’s versnellingsagenda VvE-versnellingsagenda Verduurzaming staan maatregelen om dit te versnellen, er is hierbij ook sprake van het vervallen van het quorum. Minister De Jonge streeft ernaar halverwege 2024 een wetsvoorstel in internetconsultatie te brengen. Internetconsultatie en uitkomst daarvan is ons vooralsnog niet bekend.
- Hoe kun je oplossingen beoordelen?
Vraag bij 3 gecertificeerde bedrijven advies/offerte aan, op basis van bijvoorbeeld een bestek (om de adviezen/offertes te kunnen vergelijken). - Zoekfunctie KVK: zoeken in het handelsregister.
- Verleiding vs. begeleiding.
- Rabo isolatiebudget.
Dia’s deel 2
21 mei 2025 – deel 3
Woensdag 21 mei 2025, 18u30, Brikke Oave, Lindeplein 7, 6444 AT Brunssum
Huiswerk deel 3
Werk verder met het ‘aan de slag document’.
Terugkoppeling deel 3
Volgt
Dia’s deel 3
Volgt
19 juni 2025 – deel 4
Donderdag 19 juni 2025, 18u30, De Brandpoort, Hoogstraat 191, 6373 HS Landgraaf
Huiswerk deel 4
Volgt
Terugkoppeling deel 4
Volgt
Dia’s deel 4
Volgt