Cursusserie Heuvelland – start 21-03-2024

Op deze pagina delen wij het cursusmateriaal en het ‘huiswerk’ met de cursisten van de cursusserie Limburgse VvE’s met Energie. We vullen deze pagina steeds na iedere cursussessie aan. Dus scroll naar beneden voor de nieuwste updates!

Locatie: Connect5 (Markt 5a, Meerssen)

Cursustijden: de cursusreeks wordt gegeven op 3 dagdelen, steeds van 14:00-16:30, met uitloop tot maximaal 17:00. Inloop vanaf 13:45.

21 maart 2024 – deel 1

Voorbereiding

We beginnen de eerste keer met een kennismakingsronde en laten je VvE-pand op een foto zien. Handig als je, voor zover mogelijk, de volgende gegevens van het pand dan kunt toelichten:

 • Bouwjaar en het aantal woningen;
 • Eventueel collectief energieverbruik (kWh en m3 per jaar);
 • Het meerjarenonderhoudsplan van je vereniging (als je dat hebt);
 • De maatregelen die je vereniging eventueel al getroffen heeft om energie te besparenheeft om energie te besparen, het comfort te verhogen en/of het gebouw te verduurzamen;
 • Betrokkenheid bewoners en hun opkomst bij de Algemene Leden Vergadering.

Terugkoppeling

We begonnen de middag met het proces van verduurzamen in een VvE (‘het pad’). Daarbij is de belangrijkste aanbeveling om niet alleen een mooi plan op te stellen dat technisch optimaal is, financieel haalbaar is en juridisch klopt, maar om ook vanaf het eerste begin de mede-eigenaren te betrekken. Laat een ballonnetje op in de ALV “Ik heb interesse om zonnepanelen, isolatie, …… te onderzoeken, vindt u dat goed? (en wie heeft interesse om me mee te helpen?)”

Vervolgens stelde u zich voor, en uw VvE natuurlijk.

Hierbij gaf u uw leerwensen aan:

“Ik zoek naar zaken die ik va anderen kan leren en zij van mij.”

Na een bespreking van het ‘waarom’ (ofwel de stip op de lokale, regionale, nationale, mondiale horizon) en wat dit betekent voor VvE’s landden we bij de trias energetica.

De trias energetica stelt een logische volgorde voor: immers energie die je niet nodig hebt hoef je ook niet op te wekken! Daarom:

 1. beperk de energievraag
 2. wek zoveel mogelijk van de energie die je nodig hebt op
 3. als je dan nog energie nodig hebt: minimaliseer die hoeveelheid op een slimme manier en koop die zo groen mogelijk in.

Vervolgens hebben we met een energiebril naar VvE gebouwen gekeken:

 • Breng de huidige stand van zaken omtrent energie in kaart: hoe staat het gebouw er voor?
 • Wat stroomt door het gebouw heen: inkomende en uitgaande energie,
 • Hoe kunnen we zorgen dat dat minder wordt? Denk daarbij out of the box, en betrek daarbij de wensen en klachten van de bewoners.

Wat we hier graag willen onderstrepen – en de komende 2 avonden ook aandacht aan zullen besteden – is integraliteit. Kijk naar het héle gebouw, zodat je een goede basis hebt voor verduurzamingsmaatregelen die je met kleine of grote stappen dichterbij die stip op de horizon brengen, maar in ieder geval op zodanige wijze dat je daar achteraf geen spijt van krijgt!

Wij willen jullie danken voor jullie niet alleen enthousiaste maar vooral ook actieve deelname en bijdrage!

Naar aanleiding van het voorstelrondje en jullie vragen:

 • Staat sanering/renovatie van de collectieve rookgasafvoer in uw MJOP? Geschrokken van de prijzen hiervoor ? Benieuwd naar alternatieven voor duurzame warmte? Horen wat de gemeentelijke plannen daarvoor zijn?
  Kom naar de infobijeenkomst ‘Transitievisie Warmte’, op 23 mei. Meer info en aanmelden, zie hier.
 • Delen en ophalen van ervaringen van andere VvE’?
  Doe mee met het volgende VvE-Café, op 20 juni. Aanmelden en info, zie hier.

Hieronder zijn de dia’s en het ‘huiswerk’ te downloaden.

Dia’s 4 april

4 april 2024 – deel 2

Huiswerk

Neem het ‘Aan de slag’ – document door en beantwoord zoveel mogelijk de vragen. Dit is een werkdocument voor jullie project: gedurende de aanloop van het project heb je antwoord nodig op deze vragen. Ga ermee aan de slag 🙂

Terugkoppeling

18 april 2024 – deel 3