Op deze pagina delen wij het cursusmateriaal en het ‘huiswerk’ met de cursisten van de cursusserie Limburgse VvE’s met Energie. We vullen deze pagina steeds na iedere cursusdeel aan. Dus scroll naar beneden voor de nieuwste updates!
Locatie: Klimaathuis Maastricht, President Rooseveltlaan 217, 6224 CP Maastricht
Cursustijden: de cursusreeks wordt gegeven op 3 ochtenden, steeds van 10:00-12:30, met uitloop tot maximaal 13:00. Inloop vanaf 09:45.
3 september – deel 1
Voorbereiding deel 1
We beginnen de eerste keer met een kennismakingsronde, met beeldmateriaal van je VvE-pand.
Je krijgt daarbij de gelegenheid om de volgende gegevens met mededeelnemers te delen, ter ondersteuning van de beeldvorming:
- Bouwjaar en het aantal woningen;
- Collectief energieverbruik (kWh en m3 per jaar), cumulatief individueel verbruik (als beschikbaar);
- Het meerjarenonderhoudsplan van je vereniging (als je dat hebt);
- De maatregelen die je vereniging eventueel al getroffen heeft om energie te besparen;
- Betrokkenheid bewoners en hun opkomst bij de Algemene Leden Vergadering.
- Wat hoop je te leren tijdens de cursus?
Werkzaam ‘in het veld’? Ook dan krijg je de gelegenheid om jezelf en je organisatie kort te introduceren, VvE-beheerders, WoCo’s, verhuurmakelaars/vastgoedbeheerders of grooteigenaren bijvoorbeeld aan de hand van volgende punten:
- Hoeveel VvE’s in beheer? In NL? In M’tricht?
- Wat is jullie ambitie met verduurzaming? En, wat bieden jullie VvE’s daarbij?
- Zijn ‘jullie’ VvE’s op de hoogte van jullie deelname?
- Wat gebeurt er al aan energiebesparing?
- Hoeveel duurzame MJOP’s?
- Hoe is de opkomst bij de 1e vergadering hierover? Wordt het quorum gehaald bij ALV’s?
- Wat hoop je te leren tijdens de cursus?
Onderling ervaringen uitwisselen?
Contactgegevens?
Tijdens cursus bieden we de mogelijkheid tot delen van contactgegevens (email-adressen), opdat u onderling ervaringen uit kunt wisselen, ook nadien.
Handigst voor u (& voor ons noodzakelijk, vanwege AVG): meld u aan via site LVmE, bijvoorbeeld voor deze cursus, en vink bijbehorende optie
aan (optie 4 = Ik verzoek LVmE mij in contact te brengen met andere deelnemers aan deze activiteit en LVmE mag daarvoor mijn gegevens gebruiken), als u dat nog niet deed.
Terugkoppeling deel 1
We begonnen de middag met het proces van verduurzamen in een VvE (‘het pad’). Daarbij is de belangrijkste aanbeveling om niet alleen een mooi plan op te stellen dat technisch optimaal is, financieel haalbaar is en juridisch klopt, maar om ook vanaf het eerste begin de mede-eigenaren te betrekken. Laat een ballonnetje op in de ALV “Ik heb interesse om zonnepanelen, isolatie, …… te onderzoeken, vindt u dat goed? (en wie heeft interesse om me mee te helpen?)”
Vervolgens stelde u zich voor, en uw VvE natuurlijk.
Hierbij gaf u uw leerwensen aan:
Na een bespreking van het ‘waarom’ (ofwel de stip op de lokale, regionale, nationale, mondiale horizon) en wat dit betekent voor VvE’s landden we bij de trias energetica.
De trias energetica stelt een logische volgorde voor: immers energie die je niet nodig hebt hoef je ook niet op te wekken! Daarom:
- beperk de energievraag
- wek zoveel mogelijk van de energie die je nodig hebt op
- als je dan nog energie nodig hebt: minimaliseer die hoeveelheid op een slimme manier en koop die zo groen mogelijk in.
Vervolgens hebben we met een energiebril naar VvE gebouwen gekeken:
- Breng de huidige stand van zaken omtrent energie in kaart: hoe staat het gebouw er voor?
- Wat stroomt door het gebouw heen: inkomende en uitgaande energie,
- Hoe kunnen we zorgen dat dat minder wordt? Denk daarbij out of the box, en betrek daarbij de wensen en klachten van de bewoners.
Wat we hier graag willen onderstrepen – en de komende 2 delen ook aandacht aan zullen besteden – is integraliteit. Kijk naar het héle gebouw, zodat je een goede basis hebt voor verduurzamingsmaatregelen die je met kleine of grote stappen dichterbij die stip op de horizon brengen, maar in ieder geval op zodanige wijze dat je daar achteraf geen spijt van krijgt!
Wij willen jullie danken voor jullie niet alleen enthousiaste maar vooral ook actieve deelname en bijdrage!
Naar aanleiding van het voorstelrondje en jullie vragen:
- Voor (zonnewarmte)opwek onder monumentendak.
- Staat sanering/renovatie van de collectieve rookgasafvoer in uw MJOP? Geschrokken van de prijzen hiervoor ? Benieuwd naar alternatieven voor duurzame warmte? Horen wat de gemeentelijke plannen daarvoor zijn?
Kom dan zeker naar deel 3 / de laatste sessie voor de ‘Transitievisie Warmte’. - Delen en ophalen van ervaringen van andere VvE’s?
Doe mee met het volgende VvE-Café. Op de rol voor 2025, hou onze kalender in de gaten voor aanmelden en info, zie hier.
Hieronder zijn de dia’s en het ‘huiswerk’ te downloaden.
Dia’s deel 1
17 september 2024 – deel 2
Huiswerk deel 2
Neem het ‘Aan de slag’ – document door en beantwoord zoveel mogelijk de vragen. Dit is een werkdocument voor jullie project: gedurende de aanloop van het project heb je antwoord nodig op deze vragen. Ga ermee aan de slag 🙂
Terugkoppeling deel 2
Volgt
Dia’s deel 2
Volgt
5 oktober 2024 – deel 3
Terugkoppeling deel 3
Volgt
Dia’s deel 3
Volgt