Doe-het-zelf-tips om energie te besparen in je appartement

Gepubliceerd
12 oktober 2023 om 18:50

Energie besparen doe je in eerste instantie met je VvE. Denk daarbij aan isolatie van de buitengevel, vloer en het dak van het gebouw. Maar ook in je appartement is de nodige winst te behalen. We stelden een lijst met 12 tips samen. De meeste energie verbruiken we voor de verwarming, vandaar dat veel tips gericht zijn op het verminderen van de warmtevraag.

  1. Werk in samenspraak en overleg met je VvE, daarmee vermijd je gedoe later. Beter nog, verleid je VvE tot verduurzaming. Wil je weten hoe, geef je dan op voor de gratis cursus Limburgse VvE’s met Energie’.
  2. Het isoleren van het dak aan de binnenzijde. De meeste warmte gaat via het dak verloren. Gebruik de ruimte tussen de gordingen om het dak goed te isoleren. Vergeet de dampremmende laag niet. *
  3. Het aanbrengen van gevelisolatie aan de binnenzijde. Een eenvoudige voorzetwand met gipsplaten en isolatie houdt de warmte langer binnen en haalt de kou van de muur. *
  4. Het verbeteren van de kierdichting bij ramen en deuren. Rubbers ontbreken of worden oud en verliezen dan hun elasticiteit; aanbrengen van isolatiestrips of vervangen helpt.
  5. Het aanbrengen van voorzetramen aan de binnenzijde. Van een plasticfolie tot HR++-glas, het is zelf te doen. *
  6. Plaats een watersparende douchekop. Het douchegenot wordt niet minder, het gasverbruik wel.
  7. Plaats isolerende brievenbusborstels. Het beste is natuurlijk een brievenbus buiten aan de muur hangen, en de gleuf in je voordeur dicht maken.
  8. Installeer een slimme thermostaat. Dit help om de temperatuur binnen nauwkeuriger te regelen.
  9. Kierstandhouders op klep- en draaikiepramen. Ventileren moet, echter alleen als je er bent, en niet meer dan nodig.
  10. Maak van alle kunstverlichting LED. Je hoeft niet te wachten totdat die gloeilamp stuk gaat, vervang ze nu, evenals alle halogeenlampjes.
  11. Zet met klok- of stekker(doos)schakelaars makkelijk de apparatuur die lang in stand-by staan uit. Ongeveer 10% van ons stroomverbruik is zulk sluipverbruik namelijk, daar doe je niets mee maar je betaalt het wel.
  12. Oud witgoed, bijvoorbeeld koelkasten en wasdrogers, gebruiken meer elektriciteit dan moderne apparatuur, dat is duur en onnodig.

Wil je meer informatie over deze maatregelen, stel dan je vragen via LVmE.nl.

* Let op: zorg dat maatregelen de gemeenschappelijke delen niet raken, en voor (bouw)technisch juiste uitvoering. Als gemeenschappelijke delen wel geraakt worden, meld de maatregel bij je VvE, stel hiervoor een gebruiksovereenkomst op, zorg dan dat maatregelen verwijderbaar zijn en schade aan die delen te herstellen is, en voor (bouw)technisch juiste uitvoering. Er zijn namelijk gevolgen voor (verduurzamings)maatregelen die de VvE nadien nemen kan.